Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2019 11:46 - Чешка кухня - ястия и традиции
Автор: kemanov7 Категория: Други   
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      image

Прекрасната Чехия навява у нас представи за интересна архитектура, запомнящи се пивници, голямо разнообразие от бира и нездравословна, но невероятно вкусна кухня, която звучи малко необичайно за българския стомах. Чешките ястия са мазни, солени, тестени и тлъсти, но въпреки това неустоими.

Затова, ако сте решили да посетите Чехия, трябва да сте от хората, които не се страхуват от напълняване или такива, които искат да качат някой друг килограм.

"Полевка" се нарича традиционната чешка супа, която наподобява каша и няма нищо общо с течните ни представи за супа. В купата си с полевка можете да откриете парченца картофи или карантия. И ако трябва да говорим за правила за приготвянето на супи в чешки стил, то категорично може да се каже, че лъжицата трябва да остане изправена - всички супи са на принципа на пюрето.

image

Готвачите постигат това като добавят брашно, грис или зеленчуково пюре. Чехите приготвят т.н. „ишка” – брашно, разтворено във вода, което е основна съставка в приготвянето на супи. Ишката се излива в супата и така се вари, докато брашненият вкус изчезне.

В чешката кухня има огромен брой сосове, които се наричат "омачки". Като цяло чехите обичат да подправят ястията си с много сол и пипер и да ги заливат с различни сосове, делящи се на четири основни групи - млечни, зеленчукови, ароматни и пикантни.

image

Интересна подробност е, че само сосът от копър съществува в три варианта. В заведенията с месните ястия обикновено се поднася гъбен, ароматен (босилеков или розмаринов) или сладък сос.

Най-популярните подправки в Чехия са оцет, горчица и хрян. В миналото се е смятало, че количеството подправки в ястието е символ на богатство - колкото по-силно ухаела гозбата, толкова повече пари е имал този, който я е приготвял.

Горчицата и хрянът се различават с това, че не са с чак толкова остър вкус. Най-разпространените аромати в традиционната им кухня са са кимион, босилек, мента и салвиа.

image

Ако сте чели книгата на Ярослва Хашек "Приключенията на добрия войник Швейк", то непременно сте срещнали думата кнедлики. Ако все още се чудите, що за ядене е това, ще ви подскажем, че са питки, приготвени от тесто с мая или от варени картофи. Срещат се и сладки кнедлики с някакъв пълнеж. А кнедликите с вишни и кнедликите с кисело зеле са истински шедьоври, които непременно трябва да опитате.

Гулашът е меко и сочно задушено месо. Срещали сме го в унгарска кухня, но чешкият се различава по вкусови качества. В традиционната чешка кухня има много разновидности на гулаш - може да бъде телешки, свински, заешки, асорти, ловджийски, селски и още много.

Най-разпространен е телешкият гулаш, като за направата му му се използва месо от различни части на телето. Прибавят се и доста подправки като млян кимион или счукан чесън и червен пипер.

image

Всичките продукти се задушават на бавен огън и щом месото омекне, полученият при готвенето сос се подправя с брашно, доматено пюре и се слага да се вари още. Традиционно гулашът се сервира с кнедлики, защото те поемат ароматния горещ сос.

Както вече казахме, бирата в Чехия е много на почит, но с нея вървят и различни студени месни ордьоври. Няма да сбъркаме, ако кажем, че ордьоврите не могат да се ядат без бира, поради изобилието на оцет в тях.

Сред колбасите могат да се отличат „Утопенчи” - мариновани наденички, които са много мазни и ароматни и „Тлаченка” - колбас, който се реже на парчета, поръсва се гъсто с нарязан лук, пипер и се подправя обилно с оцет. Толкова концентрирано съдържание на подправки може да се приеме само с халба чешка бира...

Както може би забелязахте, вегетаринаците трудно биха могли да намерят нещо в това царство от месни ястия. Все пак може да опитат традиционния чешки печен кашкавал, който е много вкусен, но и калоричен.

И така, забравете за диетите и стягайте куфарите за Чехия! Кухнята на тази страна определено има с какво да ви впечатли.



Тагове:   факти,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kemanov7
Категория: Други
Прочетен: 61578
Постинги: 121
Коментари: 2
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031